LATAR BELAKANG BLOG

HELLO GUYS!

Assalammualaikum kepada semua rakan-rakan mengenali saya diluar sana. Seperti yang tertera di post pengenalan diri saya, nama saya Ahmad Firdaus Bin Ahmad Suhaimi, berumur 20 tahun dan merupakan penuntut jurusan sistem komputer tahap 3 di sebuah kolej swasta Institut Teknologi Perak atau nama singkatannya I.T.P. Bukan U.T.P. Sebab dan punca blog ini di cipta adalah  kerana tuntutan ataupun arahan tugasan yang diberikan. Blog ini mengambil masa selama 2 minggu untuk di siapkan. Dalam tempoh masa untuk menyiapkan blog ini merupakan satu cabaran yang sangat memenatkan dan memeningkan kepala, tatkala jari-jemari sedang ligat menekan papan keyboard, tatkala itulah cabaran yang datang, kesihatan yang sentiasa terganggu dan masalah luar lain yang hampir mematahkan semangat untuk menyiapkan blog ini. Almaklumlah, ini merupakan blog yang kedua saya yang memerlukan banyak ketelitian. Langkah bagi memulakan atau mencipta blog ini adah saya  hanya perlu memilih lamanweb yang tepat.

Matthew Charles Mullenweg dikenali dengan Matt Mullenweg adalah pengasas pemaju perisian WordPress. Matt belajar dalam pendidikan SMA di bidang Seni Visual dan Pertunjukan. Ia pun mahir bermain muzik saksofon. Walaupun pelajarannya bukan bidang teknologi komputer dan programming, Matt berjaya mendirikan serta mengembangkan software yang kini sangat terkenal di dunia WordPress.com, dan Matthew CharlesMullenweg lahir di Houston, Texas, Amerika Syarikat, 11 Januari 1984.
WordPress bermula pada tahun 2003 dengan sedikit satu kod untuk meningkatkan tipografi penulisan seharian dan dengan pengguna yang kurang daripada apa yang anda boleh dikira jari tangan dan kaki anda. Sejak itu ia telah berkembang menjadi blogging alat-host sendiri terbesar di dunia, yang digunakan pada berjuta-juta laman web dan dilihat oleh berpuluh-puluh juta orang setiap hari.
WordPress.com membolehkan anda dengan mudah membuat blog anda sendiri danmenulis tentang perkara-perkara yang menarik minat anda. Ia adalah sebuah komuniti blogyang diuruskan oleh pembuat perisian WordPress sumber terbuka. Blog WordPress.comadalah percuma dengan pilihan menambah peningkatan seperti nama domain peribadi,adat CSS, penyimpanan video, dan banyak lagi. Sebagai perbandingan, hostWordPress.org blog sendiri tidak mempunyai upgrade dan mesti dipasang pada webhosting akaun secara berasingan. Lihat WordPress.com vs WordPress.org untukmengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan.

LANGKAH-LANGKAH MENCIPTA BLOG

1. Klik aplikasi Google Chorme

2. Taip  www.wordpress.com.

3. Kemudian ingin membuat blog yang baru klik pada Get started here

4. Isikan butiran matlumat , apabila selesai mengisi butiran matlumat.

 5. Isikan ruangan pada Blog address,.Isi ruangan pada last name,wordpress.com akan mengarah anda untuk memeriksa e-mail bagi melengkapkan pendaftaran ini. klik create dibawah.

6. Isi ruangan Username,Buka semula ruangan pendaftaran blog wordpress.com bagi mengisi butiran diri.

7. Selepas proses di atas anda perlu memasuki email yahoo untuk periksa email dari wordpress bagi mengaktif blog anda.

8. Selepas memasuki email yahoo.klik pada email anda.

9. Anda perlu klik activice blog bagi mengaktifkan blog wordpress.

10.Selepas selesai mengaktif  blog anda perlu masuk semula http://www.wordpress.com untuk memeriksa bahawa blog anda sudah aktif atau belum.

11. Masukan email dan password anda untuk membuka akaun anda.

12. Selesai la sudah membuka akaun blog anda.

 PERBEZAAN WORDPRESS DAN BLOGGER

Blogger:

  1. Perkhidmatan blog percuma oleh Google
  2. Hanya perlu waktu singkat uutuk daftar, dan beberapa minit kemudian blog kita sudah tersedia
  3. Korang akan dapat nama macam ini YOURBLOG.BLOGSPOT.COM, tapi korang boleh beli domain sendiri menggunakan .com atau .net
  4. Banyak template-template yang boleh dipilih dari website luar dan di gunakan ke blog kita.
  5. Blogger adalah milik Google, jadi kalo ada entry yang melanggar syarat,ada masalah tentang copyright contohnya, Google berhak untuk buang entry itu. Jangan terkejut kalau tiba-tiba entry itu hilang ,tapi selalunya mereka akan hantar amaran dulu untuk korang delete sendiri entry tu dalam masa yang ditetapkan.
  6. Anda tiada kawalan penuh pada blog anda, sebab kes Google bleh delete entry ,jangan risau, asalkan anda tidak pos entry-entry yang copy paste sudah, sebab pemilik asal bleh repot kepada Google.

 Wordpress

  1. Bukan kepunyaan mana-mana syarikat, jadi anda ada kawalan penuh pada blog yang dibuat ,Wordpress adalah “open source Content Management System (CMS))”, jadi tiada siapa bleh delete entry anda
  2. Boleh dibuat secara percuma tapi keupaayan yang terhad,ada application yang tidak bleh guna.
  3. Sewa domain yang murah jika anda berminat hendak sewa
  4. Dikatakan ada lebih banyak template-template unutk dipilih berbanding Blogger.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: